Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Hóban, vagy hidegben mindennel sokkal nehezebb közlekedni ami gurul. Nehéz autót vezetni, nehéz motorozni, és biciklizni is. Hóban lehetséges egyáltalán biciklizni? Igen, de csak nagyon korlátozottan. Vagyis nagyon nehéz. Úton tartani nem gond, manőverezni nem gond, gyorsulni már nehezebb, fékezni pedig egyenesen lehetetlen . Hóban a BMX-ek jól boldogulnak, a trekkingek is elmennek, de a csepel biciklik és versenykerékpárok már nem nagyon. Ha a pénztárcánk megengedik, vehetünk téli gumit biciklire, de ezek elég drágák. A Continental és Vredstein is kínál kerékpárhoz gumiabroncsot, de ezek szinte megfizethetetlenek. Íme néhány tipp, hogyan biciklizzünk szélsőséges helyzetekben.

  1. Gyorsítás :  Hóban gyorsítani kicsit nehéz, de nem lehetetlen. Amikor még nem teltek meg a lamellák hóval, elég jól lehet gyorsulni, de amikor már havasak, kipörögnek. Ha behavazódott a gumi, igyekezzünk száraz területeket keresni, és ott gyorsuljunk, így nagyobb a vonóerő.
  2. Kormányzás: Igyekezzünk minél nyugodtabban kerékpározni, kerüljük a bizonytalan cikázást, és a hirtelen tett kormánymozdulatokat, mert ekkor a kerékpár kibillen az egyensúlyából, kimegy a hátulja, és a hóban landolhatunk.
  3. Fékezés: Ez a legnehezebb művelet hóban. Hiszen mindkét esetben rossz a fék. Hogyha behavazódik a fék, és nem tudjuk behúzni, vagy nem fog, vagy hogyha fog, de csúszik , és leblokkol a kerék. Hogyha nem tudunk megállni, menjünk bele a friss hórétegbe, ez lelassítja a kerékpárt, és ha megálltunk, letakaríthatjuk a féket, így még mehetünk pár métert.
  4. Váltás: Igyekezzünk úgy váltani, hogy keveset forogjon a kerék, de legyen nagy a nyomaték. Kerékpároknál erre a legalkalmasabb fokozat az 1-2-es, autóknál a két legmagasabb, ahol még nem fullad le a motor.

 

Fontos tudni!! - Hóesésben, netán hófúvásban, főleg ha közúton közlekedünk, legyen bekapcsolva a hátsó villogó, ami narancssárga, vagy piros színű kell legyen. Jó, ha van elől is egy nagyobb teljesítményű lámpa, így sötétben is látni fogunk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.